huszonhetedikhuszonnyolcadikhuszonharmadikhuszonnegyedikhuszonötödikhuszonhatodikhuszonegyedikhuszonkettediktizenhetediktizennyolcadik

SZITE séta - Lipót

2024.10.16.
FacebookTwitterGoogle BookmarksiWIW
Keresés Vissza
SZITE séta - Lipót
SZITE séta - Lipót, Gombócosi zárás
OKTÓBERBEN ÚJRA!
2024. október 26. szombat 09:30 óra

találkozó:
Lipót, Vadludak pihenő és kikötő













Ismerd és védd meg Szigetközt!

SZITE séta a Szigetközben

Egyesületünk a Szigetköz aktív megismerésére irányuló programot indított: sétát, gyalogtúrát, kirándulásokat szervezünk különböző helyszínekre. Az útvonal megtervezését és a túravezetést Láng Mercédesz tagtársunknak köszönhetjük, aki a Szigetköz kiváló ismerője és szakembere.
Ez évben már hat sétát sikeresen teljesítettünk, és jól éreztük magunkat. Láng Mercitől
ráadásul nagyon értékes és hasznos információkhoz jutottunk, sok szépet láttunk.


Az idei hetedik séta:

Lipót

találkozó: Lipót, Vadludak pihenő és kikötő
időpont: 2024. október 26. szombat délelőtt 9:30 óra.


útvonal: Lipót községből kifelé aszfaltos út vezet a Vadludak pihenőhöz, a töltés előtt célszerű leparkolni.




Sétánkat a töltéslábnál kezdjük a Hatvanasi bukó felé, a vízparton. A mellékág felé letérve elérjük a használaton kívüli erdészeti kompkikötőt, majd a Gombócosi zárást. Utána felmegyünk a töltésre, ahonnan látszik a Szigetközi Tájvédelmi Központ épületegyüttese, aztán visszatérünk az ártérbe. A Gombócosi ág partján haladva elérjük a régi erdészházat, amelynek az oldalára valaki gondosan „felkönyvelte” a jelentősebb árvízszinteket. Tovább sétálunk a Gombócosi ág partján, amíg elérjük a Kis-Halrekesztő ágat, és ennek a partján sétálunk tovább. Az út végén elérjük a töltést. A töltésen végül visszaérkezünk a Vadludak pihenőhöz. Autóval vissza Óvár felé tartva megállunk még a lipóti Morotvató partján: a Holt Duna tanösvény indulópontjánál, majd pedig a lipóti kilátónál.

A gyalogos útvonal hossza 5 km, tervezett időtartam 2–2,5 óra. A mellékelt leírásban további részletek, látnivalók, érdekességek is olvashatók.

Családtagokat, barátokat, kollégákat is bátran lehet hozni, létszámkorlát nincs, jöjjenek minél többen!
Részvételi szándékát kérjük szíveskedjen visszajelezni legkésőbb
október 24-én csütörtökig.
 
Jelentkezését vagy érdeklődését a +36 20 494 2644 telefonszámon várjuk.




Részletesen

A lipóti Gombócosi ág és a Kis-Halrekesztő mellékág környezetét fogjuk bejárni. Sétánk a Vadludak pihenőtől indul.


Vadludak pihenő és kikötő


Útvonalterv

A töltéslábnál indulunk el a Hatvanasi bukó felé, a vízparton. Útközben, vízjárástól függően megnézhetjük, hogyan épít új zátonyokat a Duna. A Hatvanasi bukó tereli be a mellékágakba az érkező víz egy részét, hiszen most ezek az ágak innen, nem pedig az öreg Duna felől kapnak vízpótlást.

A mellékág felé letérve elérjük a használaton kívüli erdészeti kompkikötőt. Ma már nem komppal szállítják ki az erdészek a fát a szigetekről, mivel a komp mozgása a zárások miatt nem megoldható. Ezért a zárások koronaszintjét mindig úgy kell meghatározni, hogy legalább télen a vízborítás nem haladja meg a maximum 20 cm-t, hogy a traktorok át tudjanak menni. Ezzel a megoldással a természetvédelem is egyetért, hiszen a terület zavartalanságát biztosítja, hogy maximum terepjáróval, és csak télen átjárhatók az így kialakított zárások.

Ilyen zárás a Gombócosi is. Középen egy vápa található, ami csak a traktoroknak biztosít kisvízkor átkelést.
A zárás célja, hogy beterelje a vizet  az Újszigeti Dunaágba.


Gombócosi zárás felvíz


Gombócosi zárás


Elhagyva a zárást felmegyünk a töltésre, ahonnan már látszik a Szigetközi Tájvédelmi Központ épületegyüttese, de csak messziről vetünk egy pillantást, és visszatérünk az ártérbe.


Szigetközi Tájvédelmi Központ


A Gombócosi ág partján haladunk tovább, és hamarosan elérjük a régi erdészházat, ami a rendszeres árvizek következtében sajnos lerobbant állapotban van.


Erdészház

Oldalfalára azonban valaki gondosan „felkönyvelte” a jelentősebb árvizeket, akkurátusan odaírva az évszámot és a dunaremetei tetőző vízszintet. Ezzel egyben megörökítette azt is, hogy mennyivel magasabban alakult ki itt az árvízszint, mint Dunaremetén, a 8 cm itt már 25 cm-t ér. Nem túl biztató, különös tekintettel arra, hogy a nyolcvanas években még stimmeltek a centik…


Árvízszint-jelölések az erdészház oldalán


Tovább sétálunk a Gombócosi ág partján, helyenként kitekintve a folyóra és az ott található horgászhelyekre, amíg elérjük a Kis-Halrekesztő ágat.


A Kis-Halrekesztő kiágazása, és rengeteg uszadék


Ennek az ágnak a partján sétálunk tovább. Sok a bedőlt fa, mivel a hód itt is szorgalmasan dolgozik, valamint a szeptemberi árvíz is szembeötlően nagy uszadékot hagyott maga után..


Kis-Halrekesztő mellékág


Az út végén elérjük a töltést. Innen 2,6 km-re van a töltésen a Vadludak pihenő, ahová gyűjtőkocsi-járattal jutunk vissza.

Ha már Lipóton járunk, nem fejezzük be itt a sétánkat, hanem Óvár felé tartva megállunk még két helyen a lipóti Morotva-tó partján: a Holt Duna tanösvény indulópontjánál és a lipóti kilátónál.


A tanösvény és a kilátó


Morotva-tó


Morotva-tó



A lipóti morotva-tó

A Szigetközben ez a terület kapott először fokozott védettséget.
Érdekesek a régi térképek, tökéletesen mutatják a szukcessziót. Először még egy, a Dunától elszakadt vízfelület, majd láp, mocsár, utána a falu legelője, és csak egy kis karéj marad meg a vízfelületből. Ezt őrizzük ma is a mesterséges vízpótlással.


Első katonai felmérés, 1782


Második katonai felmérés, 1869; már lápot, mocsarat mutat


Harmadik katonai felmérés, 1887; már inkább legelőnek jelöli a terület nagy részét


Katonai felmérés, 1941; továbbra is csak azt a szűk karéjt jelöli vízzel borított területnek, amit majd mi is megtekinthetünk


Túránkat a kilátónál fejezzük be, a termállal szemben.


- -





  
  
  







#61ad02






Nincs engedélyezve a hozzászólás!